Manuele therapie

Bij manuele therapie is de therapeut in staat om oorzakelijke verbanden te vinden bij stoornissen en aandoeningen van de nek, rug en gewrichten van armen en benen.
Bij manuele therapie worden speciale technieken gebruikt en wordt de patiënt behandeld met korte, snel doorgevoerde mobilistaties (die soms met een ’knap’ gepaard kunnen gaan).
Manuele Therapie is wetenschappelijk onderbouwd.

Sportkinesitherapie

Een snelle terugkeer naar de sport is van groot belang bij sportletsels. Een aangepaste, gespecialiseerde revalidatie zal een bepalende factor zijn in dit proces. Dit bestaat uit een grondige screening van de klacht. Hierna zullen de manuele behandelingen toegepast worden om het locomotorisch stelsel te herstellen. Tot slot krijgt de patiënt functionele oefentherapie om zijn sport optimaal te hervatten en ter preventie van verdere sportletsels.

Dry Needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode waarbij door middel van een speciale techniek spieren worden aangeprikt en op deze manier snel en langdurig ontspannen.
Bij dry needling wordt er gebruik gemaakt van een droge steriele naald, er wordt dus geen vloeistof ingespoten.


Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur!

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kort in de spier wordt geprikkeld.

Dry needling werkt in op bepaalde triggerpunten en is geen ‘energie’ behandeling. Wat is een triggerpunt? Een triggerpunt is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Vb.: hoofdpijn, uitstralingspijn rug.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
– pijn/stijfheid lokaal in een spier
– pijn ‘op afstand
– bewegingsbeperkingen in bijhorende gewrichten
– krachtsverlies in de betrokken spier
– pijnontwijkend gedrag (je gaat anders bewegen)
-hoofdpijn, duizeligheid e.a. …

Waarop is de behandeling gericht?
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het precies aanprikken met een naaldje gaan deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.
Hoe voelt het aan? Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste punt wordt aangeprikt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid/stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. Wat gebeurt er daarna? U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Rugscholing

Rugtraining is een training waarbij de belastbaarheid van de rug wordt vergroot. De belastbaarheid verhogen wil zeggen dat je rug en je lichaam meer belasting kunnen verdragen. Bijgevolg zal een verhoogde belastbaarheid ervoor zorgen dat je minder snel klachten krijgt. Er is aandacht voor mobilisatie en stretchen maar ook voor spierversterking in zones waar dit nodig is, ‘core’ training, functionele oefeningen, uitleg over bepaalde houdingen en bewegingen, ergonomie…

Kinesiotaping

Hierbij worden elastische tapes op een specifieke manier aangebracht op de huid en hebben een positieve invloed op spieren en gewrichten. Deze tapes geven ook een verbetering van de bloed –en lymfecirculatie. Kinesiotaping is een ondersteuning en verlengstuk van de behandeling.

Best

Het B-E-St toestel is een technologisch hoogstandje waarbij injury-current of bio-stimulatie stroom gebruikt wordt. Door het uitsturen van deze zeer lage stroomsterkte slaagt B-E-St erin om ATP (adenosine- trifosfaat) – de omgezette energie uit voedsel – in ons lichaam te verhogen met maar liefst 500 à 800%. Hierdoor zal dit vooral het weefselherstel aanzienlijk versnellen.

Contact

Molenweg 11, Houthalen-Helchteren

0472/43 34 55

Gelieve bij de eerste afspraak uw voorschrift, klever mutualiteit en paspoort mee te brengen. Afrekening gebeurt na elke behandeling via bancontact